Bjurfors Stora Visningsvecka 10–16 januari

Bostadsmarknaden just nu! – Fem snabba frågor till Bjurfors VD

Hur är läget på bostadsmarknaden just nu? Och vad är viktigast att tänka på – oavsett om du vill köpa eller sälja? Fem snabba frågor med Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg.

1 – Hur var läget på bostadsmarknaden 2021?

Bostadsmarknaden har fungerat väl, även detta speciella år 2021. Det har sedan pandemiutbrottet våren 2020 varit ett extra stort intresse för bostäder och störst är efterfrågan på villor, större lägenheter och sommarstugor. Det har sålts fler bostäder än något tidigare år och vi har även sett en positiv prisutveckling, som i flera fall givit nya prisrekord för ett område eller bostadsrättsförening. Försäljningshastigheten har tidvis varit betydligt snabbare än normalt och många bostäder har sålts innan de nått den publika marknaden.

Många spådde i våras att trycket efter bostäder skulle mattas av under sommaren och hösten när samhället allt mer öppnades upp. Vi skulle lägga mer fokus och resurser på det som vi tidigare inte kunnat göra som resor, evenemang och restaurangbesök. Det har visat sig under hösten att intresset för bostäder hållit i sig och det har varit stort tryck på bostadsmarknaden långt in på hösten.

2 – Och vad tror du om bostadsmarknaden 2022?

Vår bedömning är att vi får en fortsatt positiv bostadsmarknad under 2022. Det finns generellt en stor underliggande efterfrågan på bostäder och det byggs fortfarande för lite bostäder i förhållande till våra behov. Boräntor, arbetsmarknaden och ekonomin i övrigt pekar också åt rätt håll för en fortsatt optimistisk bostadsmarknad.

Precis som under de senaste åren med hemarbete och distansstudier finns det hos många familjer en upplevd trångboddhet och då framför allt i våra storstadsregioner. Hos bostadsköparna kommer den största viljan finnas i att investera i en större bostad med fler rum och större boarea. Balkong, uteplats och trädgård kommer också vara viktigt för många som söker ny bostad under våren.

Förhoppningsvis kan servicenäringen med hotell, restauranger, evenemang och resor fortsätta att utvecklas positivt och anställa mer personal. Det har sedan i somras givit en positiv arbetsmarknad för ungdomar och förstagångsköpare, vilket haft en positiv inverkan på efterfrågan av mindre lägenheter i våra ytterområden.

Sammantaget kommer vi troligen se en stabil marknad under våren och lugnt stigande priser på en ganska måttlig nivå.

3 – Några råd till dig som vill sälja

Oavsett om du redan har bestämt dig för att sälja eller enbart vill veta hur en försäljning går till är det bästa att kontakta en av Bjurfors erfarna mäklare för rådgivning.

Förberedelserna är än viktigare idag och tillsammans med din mäklare lägger ni upp en plan som passar dig och din bostad, allt för en lyckad försäljning oavsett läge på bostadsmarknaden. Att sälja nu, eller att avvakta, handlar naturligtvis om vilka direkta behov du har.

På mötet får du svar på alla dina frågor och mäklaren berättar gärna mer om vårt tjänstepaket På Förhand. En bostad På förhand förbereds för försäljning och man kan samla intressenter inför en framtida försäljning. Med På förhand kan vi även genomföra en lyckad bostadsaffär utan att gå ut på publika marknaden. Bostaden matchas då som På förhand i vårt eget spekulantregister Boagenten samt hos Boneo.se. Periodvis säljer vi upp till var tredje bostad innan den når den publika marknaden och Hemnet.

Kontakta din lokala mäklare på Bjurfors så får du mer information.

4 – Råd till dig som vill köpa

Som köpare ska du titta efter ditt framtida hem. Här skall du och din familj bo och trivas, förhoppningsvis i flera år. På sikt är ju ett ägt boende alltid en trygg investering, så hittar du det hem ni vill ha, så slå till. För att kunna göra det är det viktigt att vara förberedd. Tempot på marknaden är högt, och trygga förberedelser kommer att hjälpa dig att vara redo för goda affärer.

Se över ditt lånelöfte och din finansiella situation. Bjurfors har ett samarbete med SEB som kan ge dig personlig konsultation och rådgivning utifrån dina ekonomiska frågeställningar.

Bor du idag i en villa eller bostadsrätt bör du redan i ett tidigt skede träffa en mäklare som ger dig ett uppdaterat marknadsvärde för din nuvarande bostad och en plan för hur du tryggt och på bästa sätt kan både köpa och sälja en bostad.

Passa också på att registrera dig i Bjurfors spekulantregister Boagenten, om du inte redan är med där. Det ger dig snabb förhandsinformation om bostäder som ligger På förhand eller Till salu, allt utifrån din sökprofil.

5 – Lyssna på din mäklare

Oavsett om du ska köpa eller sälja bostad är det viktigt att ha en rådgivare. Bjurfors erbjuder köprådgivning till alla som funderar på att sälja sin bostad eller köpa ny bostad.

Den lokala specialiserade mäklaren kan guida dig kring frågor som prisbilden i just ditt område, om man ska köpa eller sälja först samt ge råd om det är några renoveringar i din nuvarande bostad som kan ge ett högre försäljningsvärde när det är dags att sälja.

– Vi finns där för alla er som funderar på att förändra ert boende under året. Välkomna till oss!